Kennisbank

3. Toleranties en grensafwijkingen

De draden voor thermokoppeldraden en compensatiekabels zijn in DIN 43 713 gestandaardiseerd. De thermospanningen in het toegestane temperatuurbereik voldoen aan de thermo-spanningen voor thermoparen conform DIN EN 60584-1. Grensafwijkingen voor thermokoppeldraden en compensatiekabels zijn in DIN 43722 vastgelegd.

Er zijn twee nauwkeurigheidklassen:

  • De hoogste nauwkeurigheidklasse 1 is alleen voor thermokoppeldraden - dus draden met originele materialen - mogelijk.
  • Klasse 2 geldt zowel voor thermokoppeldraden als ook voor compensatiekabels die van vervangende materialen zijn vervaardigd.

De GÜNTHER thermokoppeldraden en compensatiekabels voldoen aan de kleurenmarkering van DIN 43 722, met uitzondering van thermokoppeldraden van het type U en type L die conform DIN 43 714 zijn gecodeerd. De grensafwijkingen voldoen aan nauwkeurigheidklasse 2 conform DIN 43 722.

Voor thermoparen van het type U en type L geldt de grensafwijking conform DIN 43 710 van ± 3°C.

Voor het thermopaar van het type B kunnen in het temperatuurbereik tot 100°C koperen aansluitleidingen worden gebruikt. Daarom zijn in DIN 43 722 geen grensafwijkingen voor deze compensatiekabels opgenomen. Als compensatiekabels voor type B bij hogere temperaturen worden toegepast, is het gebruik van een speciale compensatiekabel noodzakelijk. Deze kabels zijn op aanvraag leverbaar.